Coaching

Sokan kérdezik, mi is valójában a coaching. Érthető, hiszen nemcsak hogy kevesen ismerik, de maguk az egyes szakemberek is mind eltérően értelmezik a szerepüket. Ha az interneten rákeresünk, számos cikket, weboldalt, videót és fórumot találunk, például a coaching és a terápia közötti különbségről. Ezért itt csak azt mondom el, hogy én magam hogyan gondolkodom ezekről a kérdésekről, hogy megmutassam, hogyan dolgozom és ki vagyok.

 

Számomra a coaching a tréning és a terápia között helyezkedik el.

 

 A tréning/tanácsadás szabványos tudást ad át, amely minden résztvevő számára ugyanaz. Hogy hogyan értjük és használjuk ezt a tudást, abban lehetnek különbségek, de a folyamat során ugyanaz az információ kerül átadásra. A tréner annak a területnek a szakembere, amelyet tanít.

 

 A terápia a múlttal dolgozik, célja az érzelmi gyógyulás elősegítése és a lelki fájdalom feloldása, illetve a jelenben a tünetek enyhítése és a romboló mintázatok hatástalanítása. A terapeuták az érzelmi patológiák szakemberei.

 

 A coaching az itt-és-mosttal foglalkozik, segít az ügyfélnek megtalálni erőforrásait, és a belső gátak áttörésére törekszik. A célkeresztben a jövőt tartja, és elérhető célt tűz ki konkrét időkerettel. A szakember eszközkészlete azt szolgálja, hogy ügyfelét minél jobban megismerje. A közös folyamat partneri jellegű, hiszen a kliens életének legjobb szakértője ő maga. A coach segít a szükséges lépések megtételében egy olyan stratégián belül, amely a kliens által meghatározott irányba törekszik. A coaching a felfedezésről szól.

CoTrAnsFORM © Minden jog fenntartva!

Csilla Hajszter photographer

Janos Szucs Graphic Design

weblapkészítés